marți, 6 august 2013

Eu am, tu ai, el/ea are?


            M-am intrebat unde este granita intre a avea de dragul verbului sau pentru ca este necesitate. Personal imi doresc lucruri pentru ca imi sunt necesare si uneori ma suprind cum vreau pentru ca vreau, fara a fi insa o necesitate
       Am fost crescut intr-o casa in care era mai important sa schimbi covorul decat sa pleci in concediu. De ce? Pentru ca trebuia schimbat covorul. Nici mama, nici tata nu stia de ce, dar in casa se stia catrebuie.Am vazut cum batranii din jurul meu strang lucruri, acumuleaza, pun deoparte toate minunatiile pamantului in speranta ca le vor folosi candva, ceea ce ar denota o normalitate a varstei. Trebuie sa recunosc ca imi place sa ii cotrobai, sa regasesc bucati de istorie pe care sa o ajustez asa cum mi-ar placea.
       Candva am intalnit o doamna minunata ce avea diabet dintr-acela cu serigi si ore fixe de masa. Intr-o zi a venit si mi-a oferit o carte. Era o carte scumpa, frumos legata, iar gestul m-a surprins. Am acceptat-o cu gandul la valoarea pe care o primeam cadou, insa nu m-am putut abtine sa nu o intreb de ce. Doamna mi-a raspuns calm: "Cand oare crezi ca o voi reciti? Sunt atatea carti de citit si nu cred ca voi avea viata sa ajung din nou la ea." In clipa urmatoare ma gandeam la biblioteaca mea de acasa si cate din carti le recitisem. Un magic total de UNA. Hilar, dar era adevarat. Si culmea este ca imi dau seama, dar nu renunt la ele pentru ca poate candva am sa le recitesc. 
       Maxim a fost azi!  Am intrebat pe cineva in varsta ce citeste, aratand ostentativ ca face asta, si in loc de un titlu mi-a raspuns: "Doar o carte oarecare, dar mai am aici 1800 de volume si mai pot stoca inca pe atat in gagetul asta.".  Si la ce ii foseau 1800 de volume cand are timpul limitat?! Si unde nu pui ca ar mai fi putut stoca! 
Oare mai poate exista bucurie in "a avea" sau doar dorinta de mai mult?

2 comentarii:

  1. Da maestre, bine spus ! E mult de comentat pe "subectu" asta dar tu ai surprins frumos esentialul. Abia astept sa ne vedem sa dezvoltam :)
    Silvache

    RăspundețiȘtergere
  2. Cand doresti, pentru ca stii bine, Portile ti se deschid cand vrei tu ..

    RăspundețiȘtergere