miercuri, 24 iulie 2013

Traim Vremuri fara Timp

Cel mai des intalnit slogam ce parca face parte din vorbirea articulata este: "Nu am timp de..".
De ce nu ai timp de o vizita la parinti? De ce nu ai timp sa te bucuri de un moment de joaca cu copii tai? De ce nu ai timp de a sta sa  asculti linistea? De ce nu ai timp pentru tine?

A fost o vreme cand "NU am bani" a fost propozitia dominanta. Bancile au rezolvat-o intru-un mod prin care te-au cumparat sau ti-au cumparat TIMPUL. Au construit usor, usor ideea de consumatorism care tradus ar insemna: muncesti, deci meriti sa te rasfeti cu o plasma de 1 m macar asa cum are toata lumea. Te-au invatat sa vrei si tu, sa ai ce are si patronul tau, insa nu ti-au spus ca tu trebuie sa iti vinzi Timpul pentru asta. Ca multi alti romani am cazut in aceasta capcana. Acum am o casa frumoasa, dar si un stres permanet pentru ziua de maine. Incerc sa il inlatur, insa gandul revine si este prezent in viata mea. Am vandut timp din viata si consider ca a meritat. Stresul mananca atata timp, chiar in clipa in care te gandesti la el si ulterior pe finalul vietii sau mai devreme se transforma in  boli ce iti consuma TIMP si energie. Totusi nu am renuntat la bucuria concediului, a timpului petrecut cu ai mei la mare si weekenduri in cabane uitate de timp. Nu vreau sa fiu malitios, dar am invata sa vrem mai mult si mai mult si tot atunci am redefinit bucuriile. Nu te mai bucuri de lucruri simple, ci vrei mai multe din orice. Canalele de a invata au fost diverse, dar toate au aceeasi finalitate, traiesti conform modei de la TV din filme sau reclame. Am privit la Masterchef si ce sa vezi oamenii din diverse ramuri (casnica, instructor auto, oier..) gateau homar ca la carte asa din capul lor. Dibaci oameni, insa mai grav e ca intr o emisiune culinara unde sunt diverse personalitati accentul insa se pune pe galceava, iar tu privitorule platesti cu Timp (nu uita ca in viata asta  acesta are o valoare limitata ). Iti vinzi Timpul pentru a vedea suferintele altora, necazurile lor si mai grav este ca posturile TV abunda de emisiuni penibil regizate despre prostie in toate formele ei de manifestare. "Domnia si prostia se platesc" insa nu realizezi ca plata se face cu fragmente din viata ta. Pentru prea multe persoane acesta plata nu se simte si vine momentul in care realizeza ca au inbatranit. Se agata apoi de momente fericite " am doi copii frumosi ca florile de primavara, asta e realizarea mea. " sau de napasta ce a cazut pe capul lor: " am avut un sot betiv si mi-am ratat viata" sau " n-am avut noroc si deaia nu ma pot lauda cu mari realizari" si explicatiile pot continua. Putini sunt cei ce considera ca Timpul lor l-au cheltuit cu ei ... De ce ? ptr ca am invatat sa vrem aia si aia. Una din sursele istoriei, un contor de timp in care unitatea de masura varieaza extrem de mult, este Folclorul. Oare ce forma va avea acesta peste 50 de ani si acum vrb doar despre Romania? Ce vor spune romanii de peste 200 de ani despre omul de azi? Poate ceva de genul: Oameniii de atunci isi masurau puterea in exacerbarea dorintei de a avea si o exprimau in versuri de genul: "Dusmanii imi poarta pica dar n-au valoarea mea".

3 comentarii:

  1. cred ca e cel mai tare articol pe care l-am citit pana acum, din partea ta:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Mie nu imi e teama ca voi INBATRANI pentru ca acest cuvant nu exista in limba romana. Dar intr-adevar, iti port pica...

    RăspundețiȘtergere
  3. Jocul gresala asteapta, deasemenea si scriitura gresala de ortografie. Port ochelari si imi mai scapa.. :)

    RăspundețiȘtergere